Wat is poedercoating
Poedercoating is een organische deklaag die dient ter verfraaiing en/of bescherming van (meestal) metalen ondergronden.
Hoe werkt poedercoaten
Poedercoating wordt door een poederpistool elektrostatisch of via wrijving opgeladen. De geladen poedercoatingdeeltjes hechten zich zo aan het geaarde object. Na het aanbrengen van de coating in poedervorm gaat het object de oven in. Daar smelt de poedercoating, hecht zich aan het object en hardt het uit.
Welke ondergrond is geschikt
Metalen zijn de meest voorkomende toepassingen van poedercoatings. Het poedercoaten van glas, plastics, MDF en keramiek is echter ook mogelijk.
Belangrijke eigenschappen
- Poedercoatings zijn verkrijgbaar in een breed gamma aan functionele en decoratieve eigenschappen. Zo zijn poedercoatings verkrijgbaar in een haast ongelimiteerde range van kleuren, glansgraden en metallic- en structuureffecten. Zowel voor industriële als consumenten toepassingen.
- Poedercoaten een economische en milieuvriendelijke coating technologie. Er worden geen oplosmiddelen gebruikt en de hoeveelheid coatingafval bij verwerking is minimaal.
- Poedercoaten is een zeer duurzame oppervlaktebehandeling en kent uitstekende oplossingen voor corrosiewering.
- Poedercoating is mechanisch erg sterk en beschikt over uitstekende UV- en weersbestendige eigenschappen.
De voordelen van poedercoating op een rij:
- Bevat geen oplosmiddelen
- 100 % vaste stof
- Opbouw van voldoende laagdikte mogelijk in 1 arbeidsgang
- Weinig afval, overspray kan worden teruggewonnen
- Relatief eenvoudig aan te brengen
- Goede UV- en weersbestendigheid
- Uitstekende mechanische eigenschappen
Het verwerkingsproces
Men brengt poedercoatings altijd aan op een geaard object. De poedercoating wordt verwerkt uit een doos of (bij nadrukkelijke voorkeur) een poederhopper (ook wel mengvat). Poederpompen transporteren het poeder/(pers)lucht mengsel van de poederhopper of doos naar het poeder pistool.
Het poederpistool transporteert het poeder/(pers)lucht mengsel vervolgens naar het object. De poederdeeltjes worden opgeladen in het pistool via wrijving of elektrostatische oplading (tribo/corona oplading). De poedercoatingdeeltjes hechten zich nu aan het geaarde object. Nu kan het object de oven in. Daar smelten de poederdeeltjes bij temperaturen van doorgaans ca. 150–200°C aan elkaar en aan het substraat. Het poeder vloeit en hardt uit tot een homogene laag.